Stuitpijn

Stuitpijn is een veel voorkomend restverschijnsel na een val of trauma waarbij de stuit geraakt wordt. Het is een pijn die op een moeilijk toegankelijke plek zit. Veel mensen denken daarom : het gaat wel weer over. Dat is ook vaak het geval maar soms ook niet, de pijn kan dan maanden aanhouden, zeurend en af en toe venijnig zijn en gaat een rol spelen in het dagelijkse doen, en vooral, laten.

De laatste tijd is het een aantal keren voorgekomen dat cliënten bij mij onder behandeling kwamen voor andere klachten dan stuitpijn. In de loop van de behandelingen bleek dan dat stuitpijn bij hen een factor van belang was. Als vervolgens de stuitpijn in de behandelingen werd meegenomen waren de reacties vaak zeer positief. Daarom heb ik besloten deze informatie hier te geven zodat mensen met een identiek probleem daar hun voordeel mee kunnen doen.

Het stuitje of staartbeen is een botstuk wat licht vervormbaar is zoals ook de ribben dat zijn. Dat is een belangrijk gegeven omdat daar ook de verklaring en de oplossing gevonden kunnen worden. De pijn in het stuitje ontstaat meestal nadat het stuitje met grote kracht vervormd is bv door een val. Het probleem daarna is dat het moeilijk kan herstellen omdat wij nu eenmaal veel zitten en dus elke keer het stuitje belasten. Van een gekneusde rib weet men dat het herstel zes weken duurt echter als je de gekneusde rib net zo zou belasten als je je stuit belast zou het herstel wel eens veel langer kunnen duren.

Om ieder bot zit een vlies dus ook om het stuitje. Het probleem met dit botvlies is dat het , als het eenmaal gevoelig is geworden, zeer lastig hersteld. Zeker als het steeds geprikkeld wordt door bijvoorbeeld op de stuit te gaan zitten.

Gebleken is dat met acupunctuur deze chronische stuitpijn bestreden kan worden omdat je met de acupunctuurnaald precies op de plekken kunt komen waar het bot en het botvlies geprikkeld is. Het effect van de acupunctuur is dat er door histamine vorming in het aangedane gebied een genezende prikkel aan het bot en het botvlies wordt gegeven. Samen met een, in de herstelperiode, licht aanpassen van de dagelijkse bezigheden zodat het stuitje ontzien wordt kan dat tot sterke verbetering van de situatie leiden in vrij korte termijn. Drie tot vier behandelingen over een periode van drie tot vier weken moet al een zeer forse verbetering geven.